Bez kosti Prosciutto di Parma Etichetta Nera La Valle 24 měsíců
Vykostěná zadní noha (kýta) z bílého prasete s délkou zrání 24 měsíců. DOP Parma. Složení: vepřové maso, sůl.
SKLADEM. IHNED K ODESLÁNÍ.
Dodací doba: 1 - 2 pracovní dny.
Odeslání nejpozději následující pracovní den.
Parmská šunka Prosciutto di Parma Etichetta Nera La Valle s délkou zrání 24 měsíců je parmská šunka nevyšší kvality rodinné firmy LA VALLE ze severoitalského Piemontu. Pro její výrobu firma LA VALLE vybírá nejlepší kýty z prasat z vlastního chovu. Po nasolení se nechává šunka sušit 24 měsíců v sušárnách situovaných v provincii Parma s ideálním mikroklimatem pro přirozené zrání. Výsledkem procesu zrání je vláčná konzistence masa a sytá růžová barva na řezu. Chuťově je toto prosciutto charakteristické svými výraznými sladkými tóny a menší slaností. Díky pomalému zrání dlouhému až 30 měsíců, získala tato parmská šunka označení Etichetta Negra, tj. označení "černým štítkem", rezervovaným pro parmské šunky nejvyšší kvality. Delší zrání dodává šunce intenzivnější, komplexnější chuť a jemnější texturu.
Toto prosciutto, stejně jako všechny naše produkty, je 100% přírodní produkt. K jeho výrobě nebyly použity žádné chemické konzervanty či barviva. Obsahuje pouze maso a sůl.
Druh prosciutta
Parmská šunka (italsky Prosciutto di Parma) je tradiční italský výrobek s chráněným označením původu Parma (DOP Parma v italštině). Aby mohla nést toto označení a být prodávána jako "Parmská šunka", musí splňovat přísná pravidla a požadavky stanovené konsorciem Consorzio del Prosciutto di Parma. Níže jsou uvedeny klíčové požadavky:
1. Původ surovin
- Musí pocházet pouze z Itálie, konkrétně z prasat narozených, vykrmených a poražených v přesně vymezených regionech (např. Emilia-Romagna, Lombardie, Toskánsko, Umbrie atd.).
-
Prasata musí být určitého plemene, obvykle kříženci mezi Large White, Landrace a Duroc.
2. Krmivo a chov
-
Zvířata jsou krmena převážně obilím a syrovátkou z výroby parmezánu (Parmigiano Reggiano).
-
Prasata musí mít při porážce minimálně 9 měsíců a vážit přibližně 160–170 kg.
3. Místo výroby
-
Celý proces zrání a výroby musí probíhat výhradně v oblasti Parmy, jižně od řeky Pád, v oblasti s ideálním mikroklimatem pro přirozené zrání.
4. Výroba
-
Povolené je pouze solení mořskou solí – žádné konzervanty, dusičnany, barviva, kouř či chemické látky.
-
Maso zraje minimálně 12 měsíců, často i déle (např. 16–24 měsíců).
-
Po 12 měsících je každá šunka kontrolována a musí projít inspekcí.
5. Značení
-
Pouze šunky, které splní všechny požadavky, mohou nést razítko s korunovaným erbem Parmy (pěticípá koruna) a označení "Prosciutto di Parma".
Toto prosciutto je dodáváno vykostěné.
TYP | DOP PARMA - Parmská šunka |
FORMÁT | Vykostěné kousky |
DOBA ZRÁNÍ | 24 měsíců |
STRAVA | Kvalitní rostlinné krmivo (obilí a syrovátka z výroby parmezánu) |
VÝROBCE | LA VALLE |
SKLADOVÁNÍ | Suché a chladné místo |
BALENÍ | Tato šunka je zabalena v potravinářském papíru a je zasílána v přepravní papírové krabici, na které jsou pak nalepeny štítky dopravce. |
Vepřové maso, mořská sůl.
- Bez dusitanů a dusičnanů (bez E250 a E252)
- Bez glutenu
- Bez laktózy
- Snížený obsah soli*
* Ve srovnání s jinými sušenými masovými produkty.
Energie | 1190 kJ (284 kcal) |
Tuky | 12,7 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 4,2 g |
Sacharidy | <0,1 g |
- z toho cukry | <0,1 g |
Bílkoviny | 42,5 g |
Sůl | 1,65 g |
Zavakuovaný vykostěný kus se skladuje v lednici, případně ve spíži (do 18ti stupňů Celsia). Vakuum však samozřejmě musí být 100%, tj. dokonale přisáté. V případě, že je vakuum porušené, je nutné sušené maso z obalu okamžitě vyndat. Stav vakua je proto nutné pravidelně kontrolovat, občas se může stát, že nepatrná trhlinka začne nasávat vzduch až po delším čase, což by vedlo kvůli “zapaření” k postupnému zkažení masa. Vykostěný kus dále nesmí ležet na přímém slunci. V ideálním případě by tak měl být skladován ve spíži nebo lednici. Nepatří však do mrazáku, kde by zmrzlá zbytková voda roztrhala strukturu svalových vláken. Prosciutto se konzumuje zásadně při pokojové teplotě, a proto je třeba prosciutto skladované v chlazených prostorech před podáváním nechat chvíli “odpočinout”. Nejlepší je to udělat ještě před krájením, aby plátky zbytečně neosychaly.
Po nakrojení je nejlepší si vykostěný kus zabalit do fresh fólie či pečícího papíru a skladovat v lednici. Pokud dlouho nekrájíte, kontrolujte pravidelně, aby kousek nechytnul plíseň. “Vykoštěnce” ve freshce je možné skladovat i mimo lednici - tam si ale člověk musí dát zase pozor na přílišné vysychání. Dobře zabalené kousky prosciutta vydrží po nakrojení “jako nové” i několik měsíců.
SKLADEM. IHNED K ODESLÁNÍ.
Dodací doba: 1 - 2 pracovní dny.
Odeslání nejpozději následující pracovní den.